2008. május 25., vasárnap

Paweł Szamburski & dj Lenart (PL)


A kortárs lengyel jazz (vagymi) szcéna egyik újabb jeles képviselője tett látogatást a Király utcában: Pawel Szamburszki, a Horny Trees egyik fúvósa játszott nekünk dj Lenart kíséretében. A több-féle klarinét és egy lemezjátszó, egy-egy effektsorral kiegészülve meglehetősen izgalmas felállásnak ígérkezett - lengyeleink részben improvizatív zenei kalandozása sokfelé vezetett minket: ambient-elektronika, absztrakt hip-hop, jazz...
Ezek a polákok tudnak valamit, érdemes odafigyelni rájuk - a lehetőség adott, párhavi rendszerességgel érkezik Büdipestre valami nálunk alig ismert, de annál érdekesebb formáció!
Itt például mindig értesülhetsz a lengyel zenei- (és egyéb) történésekről: http://kemcsoport.blox.pl/html

http://www.myspace.com/hornytrees
http://www.myspace.com/djlenar
http://www.myspace.com/szamburski

Lamm Trió


Lamm Dávid - gitár, ének, rap, Soós Márton - bőgő, Balázs Elemér - dob

2008. május 20., kedd

Gadó Gábor, Dukay Barnabás, Balázs Elemér


Kurvanehéz erről a "koncertről" heves érzelemkitörésektől mentesen bármit is mondani, ugyanis ami ezen az esten megszületett, az nem csak csodálatos és nagyon komoly zene volt, hanem maga az Élő Zene. Ez a formáció mindössze másodszor játszik így együtt, most két nagyon tömény órát improvizáltak nekünk és a saját maguk örömére - fantasztikus volt szem- és fültanúja lenni ilyen szintű zenei kommunikációnak és organikusságnak. Vicces volt, hogy a koncert után ők hárman is ugyanolyan döbbenten álltak afölött, mi szaladt ki kezeik közül, mint a hallgatók - akik szintén részeseivé váltak a zenének; székcsigorálástól kezdve a pohármegpöccintésen keresztül mindennel együtt. Viszont nagyon szép volt, ahogy az egyik "szám" után senki sem mert tapsolni. Ott bizony csöndnek kellett lennie - az még a zene része volt.

2008. május 17., szombat

Tiszavirág - Geröly Tamás születésnapi koncertje




Mezőn Túró Rév Szarvas


Az elsőre kissé kacifántosnak tűnő név két alföldi város, a Kőrös két oldalán lévő Mezőtúr és Szarvas nevéből eredeztethető. A zenekari koncepció szerint a két város két-két muzsikusa, akik mind különböző zenei háttérrel rendelkeznek, ebben a szabad zenei formációban fogalmazzák meg mindazt, amit az Alföldről magukkal hoztak - műfaji kötöttségek nélkül, improvizatív koncertek formájában. Az elképzelés izgalmas, a végeredmény pedig egy rendkívül szórakoztató, kellemesen kusza és sokszínű muzsika - melyben a fősodort leginkább jazz, népzenei és hip-hop elemek alkotják.

Közöd! kávéház

Mi köze a médiának…?
Közöd! Kávéház – a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány programja Társadalmi témák a médiában. Médiát fogyasztó civilek és a civil média. Létezik-e közszolgálat társadalmi felelősségtudat nélkül? Létezik-e civil szféra a média nélkül? Ezen az estén mindez kiderült...
Vendégek: Jávor Benedek - a Védegylet szóvivője, Péterfi Ferenc - a Civil Rádió alapítója, Molnár Gabriella - a Nők Lapja főszerkesztője, Czene Gábor - újságíró, Népszabadság Moderátor: Galambos Péter, műsorvezető (Kultúrház)

2008. május 12., hétfő

Sanzon Fesztivál

A "sanzonfesztivál" szerencsére nem azt jelentette, hogy öt napon keresztül érzelmileg túlfűtött francia vagy német nyekergés szólt a Madárklubban. A rendkívül leleményes, ugyanakkor megtévesztő cím ellenére valójában ennél szerencsére sokkal izgalmasabb és több féle zenei megközelítést hallhattunk a "dal" műfajához. A dalolók a HOPPart színész-zenekar, az AKT, a Cabaret Medrano, Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekar, valamint Dévényi Ádám és vendégei voltak.

Safesz - HoppArt


Safesz - AKT


Safesz - Cabaret Medrano

Safesz - Specko Jedno


Safesz - Dévényi Ádám



2008. május 2., péntek

Rontó Lili kiállításmegnyitója


Rontó Lili nem csak nagyon tehetséges fiatal képzőművész, hanem remek muzsikus is - szaxofonon kísérőzenész az Akt formációban, de saját zenekara is van: a Kvark, akikkel május 6-án, kedden játszik a Siráy-pincében.
http://rontolili.uw.hu/
http://www.myspace.com/kvarkmusic