2009. november 23., hétfő

Santa Diver




A pár éve létező Santa Diver pályáját öröm szemlélni. A trióban indult zenekar próbálkozott a quartet és a quintet felállással is, de most visszatértek az eredeti hármas verzióhoz. Szépen lassan kitapasztalták, hogy elementáris zenéjükhöz nagyon is passzolhat még némi kiegészítő hangszerelés ugyan, de ennek a zenének mégiscsak a trió felállás a legkedvezőbb - a túlvariálás már túlbonyolítás, ami a zene rovására is mehet. A hármas egyre pengébb, összeszokottabb, koncertjeikre egyre többen járnak, zenéjük egyre szélesebb rétegekhez jut el, legyen szó belvárosi klubfellépésről, vagy akár vidéki művházas vendégszereplésről. Sending Ovation című lemezük februárban jelent meg a Narrator kiadó gondozásában. Ebbe és korábbi demófelvételekbe is belehallgathatunk a zenekar májszpészén. A kelleténél fikázósabb lemezkritika a Quart-on. Hamarosan a koncerten készült videókat is megnézhetitek a jútúbon!

2009. november 19., csütörtök

Órajáték & Arco Trio





Pályi János előadása egy bábjáték, modern mese Hétpróbás Nagyokos Jánosról, aki családjával az időtorony utolsó lakója. "Az alvilágból Lucifer irányításával elveszik az időtorony lakóinak idejét. Már mindenki elköltözött, csak Hétpróbás Jancsi fog ki a pokolbéli praktikákon. Őt nem lehet felidegesíteni, nincsenek rossz álmai, és nem hajlandó rohangálni. Egy befoghatatlan pofájú fickó, aki akármelyikünk lehetne. A legügyesebb énünk, aki móresre tanítja a hatalmaskodó házmestert, a tudálékos doktort, vagy a faragatlan rendőrt. Még a zsémbelő feleségét is meg tudja fékezni. Lucifer elrabolja a kisfiát. Jancsi pokolra száll, és sorra tángálja el az alvilági szörnyeket, Lucifert és végül magát a Halált is megtáncoltatja." A mostani előadás után a színházi muzsikusok formációja, az Arco trio még egy koncertet is adott.

Szülőszoba 20. - Sárvári Kovács Zsolt és vendégei




Az improvizációs sorozat 20. részének vezetője izgalmas hangszerelést választott ad hoc zenekarának: két fúvós, két dobszerkó volt a felállás - Sárvári Kovács Zsolt és Geröly Tamás ütöttek, Bede Péter és Mákó Miklós fújtak. Mint szinte mindegyik Szülőszobában, mind a zenészek, mind a közönség sokat tanulhatott az itt történtekből. Közönségként is rendkívül izgalmas élmény figyelni a zenei alkalmazkodás, alázat és fantázia ilyen magas szintű megnyilvánulásait, ami egy nagyon élvezetes koncert formájában szólalt meg.
Szülőszoba a májszpészen!

Gipsy-Flamenco Fusion




Balogh Guszti és Ilan Shapir duója egy év alatt igazi összeforrott kis zenekarrá vált. A flamenco és a cigányzene között rengeteg találkozási pont és átfedés van, a duó ezeket az érintkezési felületeket keresi és találja meg nagy sikerrel, a közönség óriási lelkesedésére. A nyilvánvaló közönségsikerre számítható darabok mellett egyre több a kísérletezőbb, elszálltabb, zeneileg még izgalmasabb szám is, így zenéjük meglehetős sikerrel kerüli el az ebben műfajban benne rejlő klisé-szerűség veszélyét is. Október végi koncertjük a Sirályban olyan jól sikerült, hogy sem a zenészeknek, sem a közönségnek nem akaródzott hazamenni utána. Úgyhogy a koncert után hajnalig szólt még az össznépi danolászás és duhajkodás a pincében.

2009. november 10., kedd

Vasárnapi filmklub



A vasárnapi filmklub egy igen barátságos hangulatú, egyre többeket vonzó társas eseménnyé nőtte ki magát. Adott esetben ráérősen és jókedéllyel várjuk meg, amíg Grósz Laci Mátyásföldről vagy épp Bicskéről bringával beér a városba a filmmel, avagy megvárjuk, amíg a francia lányok még kimennek a közértbe csokiért és zsebkendőért, és már kezdünk is.
A terv az, hogy hamarosan nagyobb mozitérben, a szomszédos Boulvard és Brezsnyev galériában is galériamozizhatunk.

2009. november 6., péntek

Ambient / IDM - Lackluster (FIN), Tigrics & co.




A finn Lackluster a kortárs ambient/idm szcéna egyik jeles képviselője, aki először járt hazánkban. Király utcai vendégszereplését Tigrics, Dreza & Nick Otheen, valamint dj Soulrise zenéi kísérték, az elképesztő vizuális aláfestésről pedig The Neon Edge és a Csipáncsap brigád gondoskodott. Az esemény olyannyira figyelemreméltó volt, hogy még a Magyar Gárda is képviseltette magát, ha csak egy fővel is, mindenesetre teljes harci díszben. A fene sem gondolta volna, hogy az ambient vonzza a gárdát, de ezt a helyzetet egyébként egész este roppant kedélyes és barátságos képviselőjük is furcsállotta. Hosszasan fejtegetve azt kifogásolta, hogy ilyen zenére nem lehet fölkérni a lányokat táncolni. De hogy ez mégsem igaz, arról ő maga tett tanúbizonyságot, hiszen gáláns úriember lévén, és hogy teljes legyen a kulturális karambol, csak megtáncoltatott néhány hölgyet az elektronikus puttyogásokra. Kellemesen szürreális és barátságos este volt.

2009. november 2., hétfő

Gnawa Quartet




A Gnawa Quartet a tradicionális marokkói zene és az improvizatív free jazz közti nem is olyan szűk átjárókat keresi, úgy, hogy egy-egy hagyományos gnawa zenei témát kezd el boncolgatni, a főleg a jazz-re jellemző szabadossággal, kísérletezéssel és kibővített hangszereléssel. A végeredmény egészen eksztatikus transz-élmény.
Sirályos videók a még trióban indult zenekarról Tóth Janó kameratollából: 1 , 2, 3!

A Globalance bemutatja: Ghana 50





A Globalance.hu egy tematikus site, amit "azon civil szervezetek munkatársai hozták létre, akik kiemelten fontosnak tartják, hogy a globális szolidaritás és a nemzetközi fejlesztés fogalma és gyakorlata minél szélesebb körben alapismeretté, a mindennapi életünk szerves részévé váljon." Az Anthropolis Egyesület, a Demnet Alapítvány, az Ökotárs Alapítvány és a Zöld Fiatalok által működtetett oldal szerkesztői Ghana állam 50. születésnapja alkalmából szerveztek fotókiállítást a Sirályba.
Bár a rohadékok nemrég 3:2-re kivertek minket az U-20 világbajnoki elődöntőben, ez nem tántoríthat el attól, hogy szolidaritással viseltessünk a meglehetősen szegény és nagy társadalmi egyenlőtlenségekkel küzdő nyugat-afrikai országgal. A Ghana 50 fotókiállításon Lerner Balázs (alias Simbabu) és Megyeri András képeit, illetve Orosz Richárd (1000%) lámpainstallációit csodálhattuk meg, a megnyitón a ghánai származású Sena énekelt.