2009. december 31., csütörtök

Egri Kis Zsinagóga művészcsoport, N6N7, Pásztorz

Az Egri Kis Zsinagóga története hasonlatos a Sirályéhoz: egy sok évig üresen álló, egyre rosszabb állapotú épületbe költözött be egy fiatal művészcsoport, akik a kihasználatlan terekbe végre újra életet vittek, illetve vállalták az épület állagmegóvását, karbantartását. Az egykori zsinagóga most sokfunkciós kulturális tér: galéria és műtermek üzemelnek benne, illetve nagytermében koncerteket, előadásokat, filmvetítéseket, performance-okat mutatnak be. Évek óta egyre nagyobb közönséget vonz Performance Fesztiváljuk, mely 2009-ben is nagy sikert aratott. A Sirály meghívására most Budapesten is bemutatkozott a Csapat; művészeik egy önálló fotókiállítással, óriási dokumentációs képanyaggal, performance-okkal készültek, majd a Pásztorok adtak egy happening-, színházi előadás-, gyógyterápiás foglalkozás- és stand up comedy elemeivel tarkított bombasztikus koncertet.

És akkor a Negyed6negyed7 fesztiválról még nem is szóltunk (az esemény ugyanis ennek része volt)! Erről részletesen, képekkel tarkítva itt.

A Pásztorok

2009. december 25., péntek

Dav - mindjártleszlemez-bemutató





Szesztay Dávid a fiatal zenészgeneráció egyik kiemelkedő multi-talentuma. Remek komponista, színházi-, és filmzenéket szerez, számos zenekarban is játszik (Santa Diver, Budbudas, stb.), több hangszeren. A Davban például gitározik és énekel. Az eredetileg trióban indult zenekar pár év alatt szépen fölépítette magát: jelenleg háromtagú fúvósszekció fejeli meg az alap rock-felállást. A bombasztikus fúvós-szólamok is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a zenekar egy szimpla rock-banda helyett egy nagyon tuti, minden ízében mai, kitudjamilyen műfajú zenekarrá érett. Az EMI-nál jelenik meg hamarosan "Point of View" című lemezük, melyen a dalok angol nyelven szerepelnek, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a banda külföldön is kipróbálhassa magát. Hát igen, ők is az a formáció, aminek igazán kijárna egy kicsit szélesebb körű figyelem...
Dav-honlap itt.

2009. december 21., hétfő

Dorota & AERT (Az Előző Rész Tartalmából)

Végre megint olyan új zenekar, ami fasza! És kapásból kettő is!! Na persze itt sem kezdő már senki, sőt a legkülönfélébb és legszélsőségesebb zenei világokban alkotott már minden zenész nagyot (népzene, popzene, metál)...
Gitár-basszus-dob - már klasszikusnak nevezhető felállás, mely megunhatatlan alapforma az ilyenfajta XXI. századi kamarazenéhez. Itt mindkét zenekarnál úgy tűnik, minden megvan, ami szépen kitölti ezt az alapformát. Zenei megközelítéseik számos ponton különböznek, de a hangszerelésen kívül is sok egyéb közös vonásuk akad. Ezt egy közös dzsemmeléssel egyébként jóideig bizonygatták is még a koncertek után.
Azt gondoljuk, fogunk még sok jót hallani mindkét zenekarról. Kraft van bennük bőven - minden esélyük megvan rá, hogy hosszan felfelé ívelő pályára álljanak!
Koncertvideók a Dorotáról itt meg itt! Májszpészeken hallgathattok Dorotát meg AERT-t is! 

2009. december 19., szombat

Szülőszoba 22. Fekete-Kovács Kornél & co.




Azért az borítékolható volt, hogy három ilyen nagyszerű zenész, mint Fekete-Kovács Kornél, Ávéd János és Dés András nem fog csalódást okozni a hallgatóságnak, de hogy másfél óra improvizációt is ilyen frenetikusan oldanak meg, azért külön is kijár nekik a tisztelet. A teljesen akusztikus, hangosítás nélküli koncerten volt minden, mint a bucsuba': andalító melódia, elszabadult freejazz, katonazene, barokk futamok, megmég... A trió bravúrosan kerülte el az ilyenfajta szabadzenélés majd' minden csapdáját; ötletes témák voltak, remekbe szabott zenei kommunikáció - mindenki megtalálta a helyét az ad hoc zenekarban és hagyták is kellőképpen érvényesülni egymást -, valamint nagyon jó érzékkel tudták abbahagyni, lezárni, illetve továbblendíteni az egyes témákat. Egy újabb világraszóló produkciót hallhattunk, szégyen, hogy mindössze 20-25-en voltak rá kiváncsiak. Az a pár ember, aki ott volt, viszont alig akarta elengedni a zenészeket a (nem létező) színpadról...

DOBGITÁR




A DOBGITÁR a számos egyéb zenekarból (Kontroll Csoport, Egy Kiss Erzsi Zene, Pop Ivan, stb.) is ismerhető Farkas Zoli és Németh Csabi duója. Mostani, Sirály-béli föllépésük volt a formáció második koncertje. Az alapvetően rock-os, néhol kissé jazz-es hangzást rendkívül sokszínűen variálják a srácok, szinte nincs két olyan szám, amiben ugyanazt a sound-ot szólaltatják meg. Ehhez persze nélkülözhetetlen a magabiztos és fantáziadús zenei tudás és improvizációs készség, illetve a két gitárláda, három-féle gitár és az effektsor is... Ezen adottságokkal, illetve eszközökkel kellőképpen élnek is a zenészek, így a legendás Sabot-féle instrumentális duó-felállás abszolút a helyén van és szakít! Némá, videó is van (egyelőre sajnos nagyon ratyi hanggal)!

2009. december 16., szerda

Matthew G. Mitchell Quartet




Matthew G. Mitchell Magyarországon élő új-zélandi gitáros bomba formációt toborzott maga mellé a budapesti zenei szcénából: Váczi Dani szaxofonozott, Horváth Balázs bőgőzött és G.Szabó Hunor dobolt a meglehetősen zaklatott és nehezen befogadható, de igen izgalmas témái alámelléfölé.

2009. december 12., szombat

Ama: "Semmi sem az, aminek gondolod..." lemezbemutató





Az Ama ontja a beat-et! Ez már a harmadik lemezük, amely ismét az S*10 label-en jelent meg, a kiadó jószokásához híven extra, limitált kiadásban; ezúttal Füredi Tamás hatvan oldalas gyönyörű színes booklet-jével, mindössze száz példányban. Aki siet, még elcsíphet belőle egy példányt a Sirályban!

2009. december 11., péntek

Szülőszoba 21. Nagy Péter és vendégei




A zebra épp' szülni készül! 
Nagy Péter (bőgő), Kézdy Luca (hegedű), Hegyi Tibor (gitár), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek).

2009. december 6., vasárnap

Népzene a népnek! Poros zenekar koncert & táncház




A Poros a Porteleki család zenekara (egy tiszteletbeli családtaggal kiegészülve). Az autentikus, sok tájegység magyar népzenéjét játszó banda lakodalmakban edzett zenészei most is bírták a strapát - hosszú órkon keresztül húzták még koncertjük után a nótát a duhajkodóknak.

Kéknyúl





Teltházas koncertterem várta a Kéknyúl első lemezének bemutatóját! A lemez bomba lett, a koncert bomba volt, Premecz Matyinak meg külön óriási tisztelet azért, hogy Hammond orgonáját, ezt a sokmázsás hangszerét nem cseréli le valami kis kompakt kütyüre; kurvanehéz, iszonyú macerás szállítani és üzembe helyezni, viszont úgy szól, mint az álom! Így lesz súlya a zenének!
A szokás szerint extra S-10 kiadvány, mely ezúttal egy kékbársonyba csomagolt cédé, kapható a Sirályban!