2010. január 31., vasárnap

Jótékonysági árverés


"Karácsonykor a szerkesztőségeket ajándékokkal halmozzák el a cégek, pártok és egyéb intézmények. Újságíróként azonban nem fogadhatunk el ajándékokat tőlük, hiszen munkánk során éppen az ajándékok küldőiről írunk, és a sokszor nagy értéket képviselő küldemények elfogadása azt a látszatot kelthetné, hogy nem kezeljük őket pártatlanul.
Ezért az ajándékokból a Figyelő, az [origo] és a Kreatív a korábbi évekhez hasonlóan idén január elején is jótékonysági árverést rendezett, amelyhez először csatlakozott a Hírszerző is. Az árverésen a szerkesztőségek és a kiadók munkatársai a hozzájuk érkező ajándéktárgyakat megvásárolták." [origo]

Az igen szimpatikus kezdeményezés jótékonysági célt is szolgál: idén 456.400 ft gyűlt össze, amit teljes egészében a hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány kapott meg. Az egyébként rendkívül szórakoztató és kitűnő hangulatú eseményen, amely egy humoros performanszként is működött, hihetetlen mennyiségű apró vacak és értékes csecse-becse is új gazdára lelt. A jótékonysági zsibvásáron volt minden, a hóemberes cukortartótól és barnító krémtől kezdve a fürdőköpenyen át a wellness hétvégéig és az exkluzív, díszdobozos borokig. Részletes beszámolókat és rengeteg fényképet, illetve videótudósítást is találtok a Kreatív online-on és az Emasa.hu-n!

2010. január 26., kedd

Urbi et orbi


Nálam valahogy az olyan előadások működnek igazán, amik közben jófomán eszembe sem jut, hogy színházban ülök. A vajdasági Kosztolányi Dezső Színház előadásán sokszor egyáltalán nem tudtam hol vagyok... A számomra igencsak pszichedelikus élményt nyújtó Urbi et orbi néha olyan, mint egy televíziós kibeszélőshow máskor meg mint egy gyónás, vagy a legmélyebb, velőig ható önelemzés egy sötét szoba magányában. A Pilinszky színművéből  készült, azt "fokozatosan mellőző" darab az igazi önmagunkkal és a transzcendenssel való szembesülés meglehetősen katartikus élményét hozza be egy színházi térbe, ami sokkoló élmény a nézőnek. 
Az előadás jó rég óta fut, az idők során állítólag fokozatosan változott, alakult, közben több jeles színházi díjat is nyert. Urbán András társulata következő előadásához egy újabb igen súlyos alapanyagot választott - a Camus Közönye alapján készült The Beach február 25-én látható Pesten, a Sirályban.

2010. január 20., szerda

Pop Ivan - Előszilveszter


Hosszú évek tapasztalata, hogy az előszilveszteri mulatságok jobban szoktak sikerülni, mint a hagyományos szilveszteri bulik. A Sirály meg saját hagyománya szerint nincs is nyitva 31-én... Úgyhogy mi 30-án búcsúztunk az óévtől idén is (márminthogy tavaly). A Pop Ivan már jó féléve ismét megújult, ezúttal gitároscsere történt, Bujdosó János helyett Keszei Krisztián érkezett a bandába. Az energiák kifogyhatatlanok,  a lelkesedés töretlen, sőt még talán egyre nagyobb is, rengeteg az új szám, úgyhogy egyik kedvenc zenekarunk szekere nagy hévvel robog tovább.
A muri meg olyan jól sikerült, hogy a koncert utáni Afro-kínai rakenrolldiszkóról meg már úgy kellett kirakni az embereket a végén, mert reggel ötkor még mindig nem akartak hazamenni...
Koncertvideók hamarosan a jútúbon!

2010. január 18., hétfő

Forgó zenekar



A Forgó zenekar először még jó egy éve játszott a Sirályban - egy népzenei koncert szünetében egyszercsak megjelent öt, színes ruhákba öltözött lányka és elkezdett énekelni. Az egész olyan elképesztő és jelenés-szerű volt, hogy rögtön tudtuk: nekik itt önálló koncerten is játszaniuk kell. Azóta énekeltek a május elsejei Civilkultnapon is, nagyon vidám hangulatot varázsolva a Király utcán sétálóknak, és most saját, jó hosszúra nyúlt koncertet és táncházat is levezényeltek, mindenki nagy örömére.

2010. január 13., szerda

Sirály Karácsony - Specko Jedno



Nehéz egy olyan ünneppel mit kezdeni, ami eredetileg az egyik legszebb ünnep, mégis az utóbbi időben olyan visszatetsző külsőségekkel ruházták fel, hogy az embernek emiatt már eleve herótja van az egésztől... Mi idén is próbáltuk nem vásárlással és rózsaszín masnismackóval ünnepelni a Karácsonyt, hanem a békés családi események utánra békés baráti együttlétet összehozni a sirálypincébe. A próbálkozás úgy tűnt sikerrel járt, hiszen a remek hangulatú két és fél órás koncert után is még jó pár órán keresztül táncoltak lelkesen a szépszámban megjelentek a telehas-lazító vigadalomban.
A koncerten készült videókat megnézhetitek a jútúbon: Kossuth, Kiskönyvedbe olyat, Bácsi a néni, Petőfi.
Speckóéknak is van ám új lemeze! Az a címe, hogy Whatevergreens és a Sirályban is beszerezhetitek!

2010. január 9., szombat

Hagesher - N6N7 záróbuli


Kitűnő hangulat és igen jó visszajelzések jellemezték a 2009-ben első alkalommal megrendezett Negyed6negyed7 fesztivált, melynek záró rendezvényén olyan kicsattanó jókedv uralkodott, hogy azt már csak nézni is öröm volt. A Hagesher műsora ehhez képest túl hamar véget is ért, amin a zenészek is meglepődtek, úgyhogy egy további jó háromnegyed órás őrületes dzsemmeléssel örvendeztették még meg a táncolókat. Ebből negyed órát (mérsékelten bevállalható hangminőséggel) folytatásban megnézhettek itt meg itt meg itt. A fergeteg jókedvre jellemző volt, hogy a koncert utáni lemezlovászos bulin Vázsonyi Janó nem bírta ki, és még táncolás közben is tovább fújta a szaxofonját, mégjobban megbolondítva a lemezről szólókat és a többi táncolót.
Az N6N7 Sirály-beli koncertjeinek nemkismiska látványvilágáról a Csipáncsap brigád gondoskodott.

Chalaban

Salalalalabaaan! Hashish Freee című új lemezét mutatta be a marokkói-magyar formáció, amitől a nagyszámban megjelent rendkívül lelkes közönség úgy beenergiázódott és akkorát táncolt, hogy közben majd' kirúgta a ház oldalát. Koncertvideó itt.

2010. január 4., hétfő

W.H. - Shakespeare szonettjei 1609/2009


Végre egy olyan produkció, ami (világ)színvonalához mérten - budapesti viszonylatban - kellő mértékű érdeklődést is kelt! Zsúfolásig megtelt a sirálypince december 17-én, hogy élőben is hallhassa az utóbbi idők egyik komoly művészeti vállalkozását, a 400 éve, 1609-ben megjelent Shakespeare szonettek zenei adaptálását. Sena Dagadu, Márkos Berci, Gryllus Samu és G.Szabó Hunor zenei értelmezésében kavarog az ún. kortárs zene mindenféle jegye és stíluseleme, nagyon izgalmas zenei szövetet alkotva az eredeti nyelven előadott szövegek alá.
A jubileumi évfordulóra megjelent W.H. lemez számunkra azért is nagyon érdekes, mert azt a zenészek ötlete alapján a koncert helyszínén, a Sirály pincéjében rögzítették, és elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy az a 2009-es év egyik legszebben (hanem a legszebben) szóló magyar lemezére sikeredett - amiért külön is kitüntetett figyelmet érdemel.  
A kitűnő koncerthangosításáért meg óriási köszönet illeti Kishonti Istvánt, az Octopus hangmérnök-iskola igazgatóját és brigádját. Hirtelenjében csapott közvéleménykutatásunk szerint sok koncerthallgatónak fület szúrt a ritka szépen megvalósított technikai háttér, ami sok pozitívat hozzátett a remek koncerthez.
Akik lemaradtak az eseményről bepótolhatják, hiszen március 27-én jön az újrázás, addig is a W.H. hanghordozót beszerezhetitek (többek között) a Sirályban. A cédé nem mellesleg a Bly Records debütáló kiadványa is!